Studioul de Ceramica

 

  Home   Introducere    Proiectul    Profil Artist    Expo2006   Evenimente   Parteneri    Media    Contacte   Conexiuni 
   English

ARTIST SI ALCHIMIST...

Imediat ce pasesti in studioul Gherghinei Costea te frapeaza senzatia unui loc unde se manifesta o neobosita cercetare, o cautarea a noi forme de expresie si o continua experimentare exersata in mod laborios asupra materialelor de lucru...
De la utilizarea sedimentelor din lacuri si pesteri la amestecurile atente ale cenusilor de ierburi si lemn pentru a obtine glazuri neobisnuite, la utilizarea apei de ploaie in prepararea barbotinei de portelan, sau utilizarea fibrelor ceramice si a celor de sticla in masa ceramica, sunt numai cateva din preocuparile recente ale artistei.
Desi specialitatea Gherghinei a fost pentru multi ani portelanul asa zis dur, in ultimul timp si-a indreptat atentia si catre portelanul fosfatic, moale si extrem de translucid ca si catre gresiile colorate in masa. Aceste noi materiale si tehnici vor fi prezente in lucrarile si instalatiile facand parte din Expozitia Personala ce se va deschide pe 26 octombrie, 2006 la Muzeul Taranului Roman.
O noutate absoluta este testarea unor mici esantioane de sedimente din pesteri sub forma de glazuri neconventionale, bogate in oxizi de fier, aplicate chiar pe portelanul dur sau fosfatic.
Aceste experimente cu “pamanturi necunoscute” vor fi extinse si la alte surse naturale.

Artistul si mainile lui

Transparenta portelanului

Roata olarului

Frunzis de portelan

Arderile se fac in atmosfera oxidanta, intr-un cuptor electric Nabertherm 200/14. Artista prefera sa lucreze singura intrucat piesele necesita o extrem de atenta finisare si manipulare. Atentia la cel mai mic detaliu este obligatorie in acest univers al formelor inspirate din creatia universala. Fiecare piesa este atent examinata inainte de a fi introdusa in cuptor, fiind supusa la doua sau trei cicluri de ardere inainte de a fi considerata o lucrare ce merita a fi expusa.

Copyright @ Terra Incognita 2006