Profil Artist

  Home   Introducere    Proiectul    Profil Artist    Expo2006   Evenimente   Parteneri    Media    Contacte   Conexiuni 
   English

Intotdeauna m-a atras albul, care sună ca o tăcere, un neant dinaintea începutului. Poate acesta era sunetul pământului în perioadele albe ale glaciaţiunii, dar el se asociaza si vieţii diurne, luminii, divinităţii, purităţii si vidului. O profunda încântare îmi provoaca si limbajul a tot ce exista în natură: ierburi, ramuri, luminişuri, umbra deasă a pădurii, ploaia, zăpada, mreaja aerului.
Scrutând varietatea infinită a detaliilor şi formelor, acestea mi-au oferit mijloacele proprii pentru a-mi dezvolta individualitatea.  Semne ce trebuiesc frământate si limpezite în caldura inimii, astfel încat să le pot plamadi in forme.
Nascută la tară, am dus o viaţă stârns legata de natură. Am rămas de atunci cu o concepţie organică asupra spaţiului, timpului si a pamantului.
In plante am văzut cum se revarsă fiinta launtrica a pământului. Chipul plantei, miracolul florii, sunt fereastra prin care radiază lumina divinitatii. E un simbol al  viului si al perfecţiunii spiritului.
"Sa te avânti ca o planta, să arzi ca o flacară."
Printr-un studiu tacut, intuitiv, observând  armonia universala a lucrurilor, mi-am găsit resursele pentru autodepăsire. Arta este o admirabilă lectie de sinceritate, indiferent de prejudecătile din jur.
Porţelanul a fost de la început materialul preferat.  In ultimul an, şi pentru prima oară , ca ceramist, mi-am dorit să experimentez gresia. Curiozitatea a mers însa mai departe şi am folosit, pe suprafeţe restranse, pământ din peşteri. A fost o încantare sa vad cum focul dezvăluie culori şi structuri nebănuite ale acestor sedimente geologice neomogenizate si nefiltrate.
Asemenea experimentele cu "pământuri necunoscute" trecute prin proba focului, pe care le-am initiat acum, vor continua ...
(Gherghina Costea, 2006)

Copyright @ Terra Incognita 2006